Meny
Recept

Nyttig hamburgare

Nyttig hamburgare

Hamburgare är enkel och nyttig mat, så länge man gör den själv. Jag brukar göra så här:

Nötfärs, så bra du kan hitta av gräsbetesdjur. Tryck ihop fina hamburgare och stek. Man behöver inte tänka på att det måste vara genomstekt, om det är bra nötkött.

Om man vill ha pommes till, kan man göra det nyttigare genom att göra egna pommes i ugnen av palsternackor, rödbetor, morötter, rotselleri, potatis och vad du kan komma på. Jag brukar blanda.
Bäst blir det om man lägger de färdigskurna delarna i en skål, häller över kallpressad rapsolja eller kokosolja, saltar och har på timjan eller vad du vill och sedan rör runt så allt blir oljigt och saltigt.
Push in i ugnen, varmblås i 200 grader. Eller i en airfryer, som är såå himla bra! Skriver mer om den i ett annat inlägg.

Dressing kan man såklart ha en köpt, men vill man vara nyttig eller gå ner i vikt, kan du göra en egen. Jag tog bilder medan jag gjorde min i går, så varsågod. Här kommer en bildbeskrivning 🙂

Mild kvarg

Mild kvarg, Turkisk/Grekisk yoghurt eller Yoghurtkvarg. Naturell så klart. Allt annat är socker och tillsatser. Lägg i en skål. Jag brukar ta ca. 3 dl.

Majonnäs

Majonnäs. Vanlig. Kan man också göra själv, men jag brukar köpa. Ca. 2 msk.

Bostongurka

Bostongurka. Ca. 2 msk.

Tomatpuré

Tomatpuré, chilisås, ketchup eller liknande. Tomatpuré är nyttigast. Ca. 2 msk.

Kryddor

Salt och kryddor. Jag brukar ha svartpeppar, paprikapulver och chilipulver.

Hamburgerdressing

Färdig hamburgerdressing 🙂 nyttigare än den man köper.

I stället för bröd kan man ha sallad, eller baka själv, eller köpa nyttigare bröd. Jag brukar ha underdelen av hamburgerbrödet bara.

I min hamburgare hade jag på bilden:

½ Hamburgarbröd
Dressing
Salladsblad
Hamburgare
Ost
Tomat

Sedan är det ju upp till var och en hur man vill lägga ihop sin burgare. Överst i inlägget är min burgare. Som bonus kommer här under en bild på en annan version. Om man kanske inte vill vara lika nyttig…

Hamburgertallrik/Onyttig

Japp. Såatte…

Skriv gärna en kommentar här under om din erfarenhet av nyttiga hamburgare. Kanske du har bra tips?