Meny
Friskhetstips / Livsstil / Recept

Nyttig mat för mig

Alla är olika på både in- och utsidan och behöver olika sorters mat. Det är något som blivit tydligare för mig de senaste åren. Till exempel har jag märkt att LCHF fungerar utmärkt för många som har (haft) diabetes, särskilt klass 2-diabetes. Och vissa går ner jättefort i vikt av LCHF. Men för vissa fungerar det inte alls. Min kropp t.ex. protesterade mot fettet, även om jag försökte halvårsvis. Jag gick inte heller ner i vikt mer än kanske 3 kg. Men som sagt, andra har svarat jättebra på LCHF och deras kroppar mår jättebra.

Jag har provat olika dieter som t.ex. paleo, blodgruppsdiet, LCHF m.m. Det roliga i det hela är att den sortens mat som jag har utbildning i (på Stress och Friskvårdsterapeut-utbildningen) är den sortens mat som min kropp mår allra bäst av. Och det är GI. Omodernt nu, kan tyckas, men insidan av våra kroppar går inte efter vad som är modernt.

Jag har efter alla år nu hittat min sorts nyttiga mat och det är att man äter allt, men inte alltid. Och inte för ofta heller. Den nyttiga maten jag äter till vardags är i stort sett GI-mat, kanske lite Paleo eller medelhavs- och nordisk diet, om man ska sätta etikett på det.

Det viktigaste är att man tar bort socker och vetemjöl från vardagen. Det är bäst som festmat. Det tror jag gäller de flesta. I början av min viktresa bakade jag eget nyttigt bröd på havre och dinkelmjöl. Jag tror jag ska lägga ut receptet snart, för det var jättenyttigt och gott. Sedan när jag var mogen för det plockade jag bort brödet och ersatte med råg-rut, som jag fortfarande äter flitigt varje dag. På det sättet lyckas jag låta bli mina mackor, som jag levde på förut, men får ändå i mig fibrer som magen behöver för att hålla igång. Jag försöker att äta bröd kanske en gång i månaden. Då gör det ingen skillnad för kroppen. Och det brödet ska vara riktigt gott, typ smörgåstårta eller rostat bröd eller scones med marmelad och ost.

Fett har jag aldrig varit nervös över och jag står fast vid det jag lärde mig på kostutbildningen: Man blir lika fet av fett som man blir grön av grönsaker 😀
Dock försöker jag att äta så bra och rent fett som möjligt. Ekologisk Bregott på knäcket och kallpressade ekologiska raps- kokos- och olivoljor.
Kolhydrater har jag till slut förstått att jag kan äta och till och med behöver, så länge jag inte äter skräp som frallor, kakor och godis. Där kommer ju även sockret in. Det är ju en speed-kolhydrat.
Det händer att jag faller in i sockerberoendet, särskilt när det är fest och det bjuds på kakor. Men då äter jag glatt och passar på att njuta. Jag lyckas ganska bra med att inte få ångest efteråt utan det är ju bara att fortsätta som vanligt sen. Man kommer igen. Så länge det inte blir för ofta.
Jag är inte allergisk mot någonting, men ganska känslig mot för mycket laktos, men förutom smör, som jag också steker i, äter jag yoghurtkvarg och kvarg. Men eftersom jag på grund av kolesterolet försöker få i mig mer havre, har jag valt att ersätta mjölk och grädde med havreprodukter. Dessa havreprodukter är i stort sett det enda i min mat som innehåller tillsatser och de är iKaffe och iMat. De ger mig så mycket kvalitet och glädje i min mat, så jag ser bort ifrån tillsatserna och även vissa etiska saker, som varit uppe ibland.

Jag har lärt mig vad jag ska äta för att sänka kolesterolet så gott det går och det är:

 • Avokado
 • Havre
 • Korn
 • Omega3
 • Rödbetor

Så det är olika för alla vad som är nyttigt. Jag har flera inspirationskällor, kostexperter som är väldigt kloka och som jag följer på sociala medier. Flera med rötter i LCHF, men de har så mycket viktiga insikter som förlegade dietister inte har förstått ännu. De är:

 • Anna Hallén
 • Sanna Ehdin
 • Fredrik Paulun
 • Andeas Eenfeldt
 • Fanny Lindkvist

Den nyttiga maten, som jag ser det, är:

 • nötter och frön
 • grönsaker
 • frukt
 • fågel
 • fisk
 • lite gräsbeteskött
 • viltkött

Skriv gärna frågor och egna åsikter i kommentarerna så svarar jag så gott jag kan.