Meny
Friskhetstips / Livsstil

Motivation till livsstilsförändring

Vad är det som motiverar dig att ändra lite i din livsstil för att må bättre.
Jag menar du behöver ju inte ändra så mycket, utan bara en sak i taget. Eller varför inte ända helt och göra allt nytt på en gång? Så som jag gjorde.
Vi är alla olika och har olika värderingar. Vi behöver inte ändra samma saker som alla andra heller.
Frågan är vad du behöver ändra på och varför.
Här skriver jag lite tips på hur du kan tänka om du vill göra en livsstilsförändring.

Skriva listor

Om du är orolig eller tycker att det känns jobbigt att ändra kanske det är din grej att ändra en sak i taget. Om du bestämt dig för att du behöver ändra i din livsstil, kan du skriva två listor. Listor är bra, de har hjälpt mig jättemycket.

  • Lista 1: Vad vill jag ändra?
  • Lista 2: Varför vill jag ändra det?

Det du har skrivit i lista 2 är din motivation. Det som ska få dig att verkligen genomföra det. Fundera på om din motivation kommer att räcka. Längtar du t.ex. väldigt mycket efter att vara smal och snygg? Eller vill du kunna springa en löprunda utan att stanna och kräkas? Eller har du gett dig f*n på att ditt kolesterolvärde ska ner till normal nivå? Kanske du vill må bra, bli glad och frisk och känna livet?

Smal i spegel
Har gått ner i vikt så byxorna hänger

Motivationsdödare

En annan sak är vad du ska göra med dina motivationsdödare. En motivationsdödare kan vara vad som helst, t.ex. en person som är negativ eller avundsjuk. Det är en riktigt hemsk motivationsdödare.
Eller fikarasten på jobbet, med alla goda kakor. Saker som stressar dig eller gör dig ledsen, så du behöver en tröstglass. Tiden.
Här finns alla de saker som du kan ha som svepskäl till varför du inte ska genomföra din förändring.
Bestäm dig för att du ska klara av dessa motivationsdödare och förbered dig på att de kommer.
Jag lovar, desto mer du kommer in i de nya rutinerna och märker hur bra det går, desto lättare kommer du att få att ignorera motivationsdödarna.
Och du! Skriv ingen lista på motivationsdödare! Då befäster du dem. Låt motivationsdödarna förstå när de kommer, att de är inte viktiga. Du kan lätt ignorera dem. Svep förbi.

Jordgubbstårta
Motivationsdödare

Hur jag gjorde

Orsak: Jag var alltid dödens trött, vägde för mycket, hade högt blodtryck, högt kolesterol, ansträngt hjärta, IBS, inneboende stress plus massor med klimakteriebesvär som vallningar, sömnsvårigheter, ångest och förtvivlan.
Motivation: Jag ville bli smal, snygg och fri från ångest och stress. Jag hade gett mig f*n på att jag skulle få ner mitt kolesterol och blodtryck och att jag skulle orka mer. Och bli glad på riktigt.
Motivationsdödarna skriver jag inte upp för de bryr jag mig inte om längre.

Jag och min son på gymmet
Jag och min son på gymmet

Hur ändrar man livsstil?

Det är det jag tänkte att den här bloggen ska handla om. Jag har redan tipsat en massa om mat och motion och så. men det kommer mycket mer sådant. Mental träning ska jag skriva mer om också och även allt det andra. Vissa ämnen ska jag fördjupa mig i.
Jag vill ha önskemål på sådant som jag kan skriva om och som du behöver veta mer om.
Kanske jag inte kan någonting om det du vill, men i så fall säger jag det. Jag kommer att göra ett försök om jag känner att jag kan någonting om det önskade ämnet.
Skriv i kommentarerna här under om du har önskemål. Tack!

Hur man tänker
Hur man tänker