Meny
Kost / Recept

Vad jag äter

Jag har under lång tid anpassat mina måltider efter vad jag tål och behöver. Målet är att hålla en någorlunda låg kalorimängd och samtidigt hålla IBS-magen i schack.

Frukost

Frukosten är viktig. Utan den får både magen och blodsockret spunk och jag nästan svimmar. Jag kan absolut inte gå en promenad eller ta en löprunda innan frukosten. Då blir jag sjuk. Jag har provat, det går inte.
Däremot har jag rutiner. De är viktiga för mig, ger trygghet och får mig att inte vara rädd att glömma viktiga saker under dagen. Därför börjar jag dagen med att väga mig, ta blodtrycksmedicinerna och äta en mysig frukost framför en TV-serie.
Frukosten är väldigt ensidig, jag äter nästan alltid samma: kaffe och 2 stycken knäckebröd.
Förut var det kaffe och macka, men jag har fått sluta med macka på grund av vikten. Den vill jag ju hålla.

Under något år ungefär bakade jag bröd varje vecka. Nyttigt bröd utan vetemjöl. Det var en bra rutin och jag kunde slänga ihop det utan recept till slut. Bröd man köper har i stort sett alltid vetemjöl i, även om det är glutenfritt. Plus socker och onödiga tillsatser. Jag gav upp köpebrödet tidigt, men eftersom jag är en mack-tjej så tillåter jag mig att äta bröd någon gång i månaden. För att det är gott.
Jag kan äta yoghurt eller gröt till frukost, men kött och annan tung mat går inte. Kaffe och knäcke är min ultimata frukost att börja dagen med.
Snart kommer jag att lägga ut mitt brödrecept här på bloggen.

Hempressad grönsaksjuice

Lunch

Lunchen äter jag tidigt, vare sig jag tagit något förmiddagsfrukt eller inte. Efter alla år som förskollärare är jag van att äta halv tolv och det håller i sig sedan dess. Jag blir jättehungrig vid den tiden.
Till lunch tar jag numera väldigt lätt och oftast kall mat. Jag har märkt att jag går upp i vikt om jag äter två tunga, varma mål om dagen.
Ibland finns det kvar någon bit kyckling eller så från dagen innan, då har jag det på knäcket. Annars är äggröra med avokado min ultimata lunch. Jag gillar också yoghurtkvarg naturell med frukt och nötter. Men det blir ofta bara kaffe och knäckebröd, samma som frukosten. Jag tröttnar aldrig.

Köttbullar

Middag

Middagen är roligast, och svårast att komma på vad man ska ha. Men det är lätt att vara nyttig med middagar. Efter alla rundor med LCHF har jag fått in det där med goda middagar, även om jag inte längre frossar i gräddsåser.
Regeln är protein, grönsaker och någon sås. Potatis kan man ha, om man vill. Som en grönsak. Men sås, det måste man ha!

Jag ersätter helt enkelt såsgrädden med iMat, eftersom jag vill ha äta mer havre på grund av kolesterolet. Precis som jag ersätter mjölken i kaffet med iKaffe, som dessutom är godare än mjölk (i kaffet).
Oatly’s produkter är en av de få saker jag regelbundet använder som det är tillsatser i. Det är mitt val.

Kall sås är jätteenkelt att göra på nyttigt sätt. Man har bara en bas med turkisk yoghurt eller kvarg (jag gillar yoghurtkvarg p.g.a. kalorierna). Där i har man sen lite olivolja för konsistensen och om man vill sen majonnäs eller fetaost. Sedan salt och peppar och den smak man vill ha. Pressa i vitlök och/eller citron blir jättegott. Curry är också gott. Välj själv 🙂

Kyckling på olika sätt är bästa middagen. Enklast och godast är att göra en kycklingpanna. Jag har kommit på bästa kycklingpannan. Recept kommer så småningom.

Torskgratäng har jag också ett eget recept på, enkelt, gott och nyttigt. Det verkar som om jag har flera recept att lägga ut framöver 🙂

Ett recept som är, förutom enkelt, gott och nyttigt, väldigt populärt, är köttfärsgratäng. Det är recept nr. 4 som jag ska ge dig. Jag har kommit på en superkombination där.

Tacosallad är jättebra! Då gör man tacostillbehör, men utan skal och tortillas oh sånt. Man plockar ihop sin egen tacosallad. Tacoköttfärs är jättenyttig eftersom enda tillbehören är kryddor och lök.

Hamburgare har jag redan visat hur jag brukar göra nyttigt.

Pizza brukar vi ha tortillas i stället för pizzabröd och tomatpuré eller liknande och sedan är det bara att lägga på sina favoriter. Det har jag bilder på, så de kommer här under.

Gör en pizza på tortillabröd

Min IBS-mage kan inte vara tom, så jag fyller på den på kvällen innan jag lägger mig. Visst, vikten ser bättre ut morgonen efter om jag inte äter, men måste man så måste man. Och gissa vad jag äter framför TV:n på kvällen? Jo, knäckebröd.

Knäckebrödet heter Råg-rut.