Meny

Den mörka tryggheten i den svenska hösten, är en lisa för själen. Att gå i den jorddoftande, våta skogen och fundera över de mossiga stenarna som sticker upp genom de knapriga lövmassorna.
Är det en husgrund där? Vem bodde här? Vad hände i den stugan för hundra år sedan? Vad det någon som födde barn? Bråkade? Dog?
I en by på landsbygden finns skatter av alla slag. Kulturskatter och nya, hoppfulla skatter. Och gömda forntidsskatter. Som vi ännu inte hittat.

Vad har dessa stenar sett?

Mental lisa

Jag ser promenaderna som en mental lisa för själen. Inte bara motion för att gå ner i vikt, även om det egentligen är mest därför jag går ut.
Om man har rätt ögon och ser skatterna och pärlorna som finns där, får man ytterligare en dimension att uppleva på sin utevistelse. Har man turen att ha barn att ta med sig, då får man en till. Deras upplevelse av naturen ger oss ännu ett sätt att se på den.
Ofta mediterar man ju att man går i skogen och får energi. Tänk att man så lätt kan uppleva det i verkligheten. Varför sitta i en stol och tänka på att vi går i skogen och kramar ett träd eller något, när vi bara kan klä på oss en jacka och gå ut genom dörren för att uppleva det på riktigt.

På landet

Läkande promenader

Promenader ger mer effekt än psykofarmaka vid depressioner, läste jag nyligen en forskningsrapport om. Jag blev inte förvånad, utan nickade som en besserwisser. Självklart, tänkte jag. Jag upplever det hela tiden.
Om jag inte kan gå ut på ett par dagar blir jag genast dålig på olika sätt. Inte bara får jag depressiva tendenser utan jag får ont i ryggen och magen och allt möjligt annat också. Jag bara måste ut. Ut för att få näring och lugn.

Stuga i skogen
En skatt vid Torsåsån

Ljuset i höstmörkret

Nu i november är det som allra mörkast och man har en lång, kall vinter att se fram emot. Varför inte ta det som det är och passa på att njuta av mörkret. Det är tryggt och mysigt att kura ihop sig vid brasan eller TV:n med tända ljus.
Man kan till exempel först gå ut och uppleva den sköna, klara höstluften. Sedan myser man inomhus och ser fram emot en vinter av lugn och ro, där man kan vila i stället för klippa gräset. Och en vinter utan flugor och fästingar och rännande hit och dit till stränder och andra ställen som man far runt till på sommaren.

Lugn och ro. Bra filmer på TV. Mysa med ljus och brasa. Tid att meditera. Gå till gymmet. Spela spel med familjen. Äta en god middag med vänner. Det finns så mycket vi äntligen kan göra på vintern.

Och snart är det advent. Då tänder vi ljusen i våra fönster också.