Det här receptet gjorde jag för att det saknades nyttiga bröd i affären. Dessutom är det ju otroligt mycket godare med hembakat bröd.
Jag ville ha ett bröd som var gott, bra för hjärtat och kolesterolet och som var utan socker, vetemjöl och tillsatser. Bröd som man köper har av någon anledning alltid vetemjöl i, ofta till och med glutenfria. I alla fall för ett par år sedan, när jag började baka själv.
Ingredienser
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk kallpressad rapsolja eko
5 dl siktat dinkelmjöl
5 dl havremjöl
5 dl ca fullkornsmjöl av något slag
1,5 tsk salt
Gör så här
- Smula jästen i en bunke/gryta.
- Värm kallt vatten till fingervarmt
- Rör ner vattnet över jästen, så den löser sig
- Häll i oljan i vätskan
- Gör i ordning hushållsassistenten eller sätt degrokar på vispen
- Häll i nästan allt mjölet i assistenten/ny bunke
- Häll saltet i mjölet
- Sätt på assistenten/vispen och ös i vätskan och spä på med mjöl tills det blir okladdigt
- Låt degen jäsa tre kvart
- Sätt under tiden på ugnen på 250 grader, ta fram plåt med bakplåtspapper och fixa en ren bakyta med mjöl på
- Baka ut degen till 1-2 limpor eller ca 18 bullar
- Jäs tills det höjer sig när man trycker in ett finger lite, typ 25 min
- I ugnen 10 min. Bullar kan vara klara redan, om det är limpa/limpor: sänk värmen till 200 grader och efter 20 min börjar du kolla om det är klart genom att ta ut och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt är det klart. Är det mycket grovt mjöl kan det ta ca 40 min till
- Ta ut och låt svalna under handduk