Meny
Friskhetstips / Högkänslig / Stresshantering

12 Stresstips för högkänsliga

Är du högkänslig? Då har du lättare att få utmattningssyndrom. Är du högkänslig och har redan utmattningssyndrom? Då är du inte ensam. Långt ifrån.
Som tur är finns en del tips för att hantera stress bättre. Jag kan några. Kanske du kan fler? I så fall, tala om det för mig och andra! Skriv en kommentar nedanför, så vi också får ta del av dina erfarenheter.

Om man är högkänslig behöver man hantera stress på ett lite annat sätt än de andra. Man måste tänka efter både innan och efter man gör något som kan ta energi.
Det jag skriver i det här inlägget är mina egna erfarenheter och tips utefter dem. Vi är alla olika och upplever saker annorlunda. Ju fler erfarenheter vi har desto större kunskapsbank. Kanske vi till slut kan skriva en tips-bok?
Listan kommer under bilden här nedanför.

pexels.com

Sophies stresstips för högkänsliga

 1. Vila innan och efter ett evenemang med folk
  Tänk att du har en bank med energi. Om du fyller på den innan, kanske du har energi så det räcker hela tiden. Och efteråt så måste du fylla på, vare sig du vill eller inte, så sätt ut tid för vila efteråt.
 2. Konst, musik och kreativitet
  De flesta av oss får fantastisk energi av att se vacker konst eller lyssna på musik som vi älskar. Jag upptäckte när jag arbetade på förskolorna, att jag fick en förunderligt skön energi i magen och hela bröstet av att vara med när barnen var kreativa. När de målade och jag satt bredvid och såg på dem och deras kreativitet bara strömmade in i mitt bröst, då mådde jag som allra bäst.
 3. Ät bra mat
  Se till att få i dig sådant som du mår bra av. Oroliga mage, finnar eller kliande hud är inget som din högkänslighet behöver.
 4. Motionera
  Motion gör under! Inte bara för kroppen utan även själen. En promenad om dagen, gärna i naturen, är underbart för dig och ditt mående. För att inte tala om hur ditt energiförråd fylls på.
 5. Tänk bra tankar
  Negativa tankar, där du är bitter eller arg förgiftar dig! Högkänsliga personer har en förmåga att älta och gå igenom saker som hänt gång på gång. Försök att bryta det mönstret. kanske med dagdrömmeri om positiva saker som får dig att må bra. Förringa inte dagdrömmandet, det kan göra underverk.
 6. Ha en akutplan
  Om du skulle överanstränga dig eller bli överbelastad av intryck, behöver du en panikplan. Tänk ut vad du ska göra om du tar slut, får panikångest och inte klarar av mer av någonting. Förbered dig för det. En plats där du får vara ensam, med en favoritbok/film och en påse favoritgodis. Eller vad det är som just du mår bäst av. Vad får dig att fyllas på snabbast med energi? Och glöm för all del inte att du behöver tystnad!
 7. Energisanera
  Sluta umgås med folk som dränerar dig, så gott du kan. Känn efter vilka andra saker som dränerar dig. Facebook? Gå i affären? Fundera ut vad du kan göra för att göra din vardag så energirik som möjligt.
 8. Umgås
  Och tvärtom. Umgås med folk som du gillar och som gillar dig. Som högkänslig vet du redan vilka som gillar dig. Om du gillar dem, ta in dem mer i ditt liv. Skratta och ha roligt. Var inte rädd för att göra saker för folk, det kan ge dig energi också. Tänk att du lagar en god middag åt dina favoritpersoner, det kan bara göra dig gott. Slappna av.
 9. Mental träning
  Använd dina tankar för att hantera din känslighet. Det kommer mer om detta i andra inlägg, men mitt hetaste tips är att tänka dig att du har ett ägg runt dig. Ett HÅRT ägg, som inte kan gå sönder. Kanske i pansarplåt eller sten. Detta ägg skyddar dig från energitjuvar och negativ påverkan från andra runtomkring.
 10. Meditera, yoga och massage m.m.
  Detta är underbart för att få energi och återhämtning. Oslagbart skulle jag vilja säga. Allt som ger dig avslappning. Det finns massor med sådant, t.ex. Qi Gong, Tai Chi, ett varmt bad, andningsterapi, healing, ljusterapi, ja hur mycket som helst.
 11. Klappa djur
  Husdjur är bra för själen. Klappa dem och ditt blodtryck går ner.
 12. Fysisk kontakt
  Inte bara djur utan även människor är bra att röra vid. Sätt dig i soffan och läs en bok och låt dina barn/barnbarn klänga runt och sätta sig i knät på dig. Krama någon. Så länge det är snäll beröring och inte slagsmål…

Har du fler tips? Var så snäll och skriv i en kommentar nedanför.

Photo by Idiosyncratic.I from Pexels